Liceul teoretic „Mihai Eminescu”
Primele Școli pentru învățarea cititului și scrisului au apărut în Moldova istorică încă pînă la ocuparea teritoriului ei dintre Prut și Nistru în anul 1812 de către Rusia.
Școala rusească. Scoala populară la Sipoteni a fost deschisă pe lîngă biserica veche în anul 1861. În 1869 Ministerul Învățămîntului al Rusiei a elaborat un proiect privind deschiderea și funcționarea școlilor de o clasă (treaptă) cu termenul de studii nu mai mic de trei ani, cu un singur învățător unde se studia: limba rusă, caligrafia, aritmetica, religia și cîntul bisericesc. În anul 1895, la Sipoteni a fost deschisă o Școală de două clase (trepte).
Școala românească. În scopul normalizării situației din învățămîntul basarabean, prin decretul – lege din 9 ianuarie 1919, școlile primare din Basarabia care erau anterior întreținute de zemstve, de primării și statul rus au fost trecute sub subordinea Ministerului Instrucțiunii și Cultelor al Romîniei. Cu începere de la 1 aprilie 1921 a fost introdus învățămîntul general obligatoriu al copiilor de la vîrsta de 7 ani pînă la 16 ani. Învățămîntul primar cuprindea instituțiile preșcolare pentru copiii de 5 – 7 ani, școala primară de 7 ani cu două cicluri. S-a introdus și cursul extrașcolar obligatoriu pentru tinerii de 12 – 18 ani analfabeți sau care nu absolviseră școala primară de 4 clase. În anul 1920 în Sipoteni activau 3 școli primare..
Școala din anii 1940 – 1944. La 28 iunie 1940, Basarabia a fost ocupată de către Uniunea Sovietică, iar pe 12 august a fost adoptată hotărîrea ,, Cu privire la reorganizarea școlilor din Basarabia Sovetică’’ Se introducea sistemul sovietic astfel învățămîntul copiilor urma să fie gratis și liber de orice influență religioasă. Toți elevii erau impuși să repete clasele în care învățaseră în școala romînească. La Sipoteni s-au menținut 2 școli primare.
Școala postbelică. În martie 1944, armata roșie a recucerit satul Sipoteni, a revenit puterea sovietică și școala a redevenit sovietică. Autoritățile au formulat sarcina de școlarizare dar procesul se desfășura anevoios. În primii ani postbelici în fosta școală nr. 3 a activat un orfelinat care din cauza nerespectării normelor sanitare a fost desființat în 1952.
Școala Medie și Școala Medie Incompletă. Primul director al Școlii Medii din Sipoteni a fost Leonid Costinov iar în acel prim an instituția respectivă cuprindea 400 de elevi, iar mai tîrziu numărul lor a crescut esențial. Opt profesori aveau studii superioare, iar ceilalți absolviseră școli pedagogice. În anul 1972, la Chișinău au avut loc lecturi pedagogice. Profesori din toată republica au prezentat referate pe diferite teme, iar profesorul V.N.Pvlic de la Școala Medie Sipoteni s-a clasat pe locul II și a fost menționat cu o diplomă și un premiu bănesc,iar colegul său, T.P.Maimescu, învățător la clasele primare, pentru activitate rodnică pe tărîmul instruirii și educației copiilor, s-a învrednicit de Diploma Ministerului Învățămîntului URSS și CC al sindicatelor angajaților din domeniu.
Școala Medie și Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”. În anii 1983 – 1986, școala cuprindea un contingent de elevi foarte mare. Aveam cîte 6 grupe de clasa I, în fiecare fiind pînă la 42 de elevi. Situația ne-a impus să intervenim în fața autorităților cu rugămintea de a construi un nou local de școală, mult ai spațios. A fost aprobat proiectul pentru construcția unei școli – tip pentru 1.176 de locuri de elevi. Pe 30 august 1987, edificiul școlii a fost dat în folosință. În blocul A al școlii învățau elevii claselor superioare, în blocul B – elevii claselor primare. Anual aveam un contingent de pînă la 1300 de elevi.
Instituția Publică Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” activează din 1998. Activitatea instituției se desfășoară în 41 săli de clasă, Șapte laboratoare, o bibliotecă dotată cu literatură științifică, artistică, metodică și cu calculatoare, avînd și o sală de lectură cu 40 de locuri. Din 2012, în instituție funcționează o sală de resurse, dotată cu calculatoare, materiale didactice, cărucioare pentru copiii cu cerințe educaționale speciale. Potențialul uman didactic numară la zi 39 de cadre didactice. Cadrele didactice din liceu au participat la concursul „Pedagogul anului” clasîndu-se pe locul I la etapa raională. Pe parcursul anilor școala din Sipoteni a dat țării cadre instruite pentru instituțiile de învățămînt superior din republică dar și de peste hotare.