×

Cetățeni de onoare și personalități marcante

  Fiecare comunitate recunoaște meritele unor persoane care, prin acțiunile lor dezinteresate au produs o îmbunătățire esențială a condițiilor de viață a locuitorilor, de activitate a instituțiilor, au contribuit la o mai bună amenajare a localităților. Primăria și consiliul local Sipoteni conferă unor asemenea oameni titlul de ,,Cetățean de onoare al comunei Sipoteni’’. De această mențiune s-au învrednicit cîteva persoane :

         ILIE RĂU, născut pe 2 august 1950 în satul Sipoteni. A făcut școala de 8 ani (1965), a muncit la Fabrica de Conserve din Bucovăț. În 1970 a absolvit Colegiul de Construcții din Chișinău, după care a activat ca diriginte de șantier la Direcția de Construcții nr. 52. În 1970-1972 și-a onorat serviciul militar în termen în armata sovietică.Fiind lăsat la vatră a revenit la DC-52, apoi a activat în coloanele mobile mecanizate (CMM) din Nisporeni și Strășeni. În 1975 s-a căsătorit cu domnișoara Maria Baxanean din Sipoteni și s-a transferat la CMM-43 Călărași, în calitate de diriginte de șantier.

În 1982 a absolvit Facultatea de Construcții a Universității Tehnice a Moldovei și a obținut calificarea de inginer- constructor. În octombrie 1983 a urmat avansarea sa în postul de șef al aceeași CMM-43. Printre autografele sale de constructor figureaza și localurile Școlii Medii Sipoteni, 2 grădinițe de copii și baia din satul natal, precum și al ambulatoriului care își mai așteaptă finisarea, clădirea spitalului raional Călărași, un șir de școli și grădinițe din raion.

În 2007, a fost ales președinte al raionului Călărași. În cursul acestui mandat a absolvit Academia de Administrare Publică (2010). În 2011, a fost din nou ales ca președinte al raionului. După 2015 activează în calitate de consilier raional. Este acționar majoritar al întreprinderii ,,Asicon’’ din Călărași. Împreună cu soția, au crescut și educat trei fiice: Natalia, Tamara și Lilia. Se bucură de cei cinci nepoți ai lor: Ilie, Mihail, Luca, Gabriel și Armenia.

         Nicolae ChitoroagĂ, născut pe 18.06.1942, în familia colhoznicilor Constantin și Efimia, a absolvit Școala Medie Sipoteni (1959) și a fost admis la studii la Facultatea Fizică, Matematică și Bazele Producerii a Institutului Pedagogic de Stat  ,, Ion Creanga’’ din Chișinău. În urma reorganizării sistemului de învățămînt superior din RSSM, din 1960 și-a continuat studiile la USM și a absolvit-o în 1964.  S-a incadrat în activitatea didactică la 01.09.1962 și a exercitat-o pînă în 2018. A deținut funcții administrative : director al școlii de opt ani din Sipoteni, locțiitor al directorului Școlii Medii Sipoteni și al Liceului Teoretic ,, Mihail Eminescu’’.

         RUSLAN VDOVICENCO , născut la 31.08.1983, în familia soților Feodor și Valentina, a absolvit Școala Medie Sipoteni în 1999. Din 2007 este stabilit în SUA, în orașul San – Francisco, unde este patronul unei companii de construcții. Are studii de administrator în construcții. Concomitent este președinte al Comunității Moldovenilor din statul California. În această calitate contactează cu Biroul de Relații cu diaspora care activează sub egida Guvernului Republicii Moldova, cu Ambasada RM în SUA. Exercită muncă de voluntariat. A organizat la San – Francisco 2 ediții ale Festivalului ,, Toamna de Aur’’. La prima ediție a fost prezent și dl. Igor Munteanu, Ambasador al Republicii Moldova În SUA. Pentru promovarea activă a imaginii noastre peste hotare, Guvernul Republicii Moldova l-a decorat cu Diploma de onoare de gradul I.

PE lînga cetățenii de onoare comuna Sipoteni mai are și un șir de personalități marcante care au contribuit și mai contribuie activ la construcția de stat, economica și culturală, promovează pasionat valorile naționale. E vorba de savanți, deputați în legislativul țării, pedagogi , medici, ingineri, agronomi, pictori, interpreți și încă mulți alți specialiști printre care :

         Sava Maimescu , născut pe 27.07.1957, doctor în drept, conferențiar universitar. În 1974 a absolvit Școala Medie Sipoteni. În 1976 – 1978 și-a onorat serviciul militar în termen în armata sovietică. După demobilizare a studiat la Colegiul de Telecomunicații din Chișinău, iar în 1982 – 1987 la Facultatea de Drept a USM, după care a urmat aspirantura la Institutul de Stat al Relațiilor Internaționale din or. Moscova. În 1994 – 1998 a făcut doctorantura la USM. În 2000 a susținut teza și a obținut titlul științific de doctor în drept, iar in 2004 – 2015 a înregistrat și i-a fost aprobată tema tezei de doctor habilitat în drept.

A activat în organele vamale în anii 1987 – 2002, începînd de la funcția de inspector la vama Leușeni pînă la cea de director general adjunct pe problemele constatării, determinării, depistării, combaterii și documentării contrabandei. A activat și în departamentul Drept Public al Facultății de Drept a USM, conducător științific la pregătirea tezelor de doctor în drept. E autorul a peste 60 de lucrări științifice. Decorat cu medalia ,, Meritul Civic ‘’ (1996).

         ELENA GONȚA, născută pe 5 iulie în comuna Sipoteni, a absolvit Școala Medie în anul 1982, devenind posesoarea medaliei de aur. În anul 1987 finalizează cu mențiune USM. În același an s-a încadrat în cîmpul muncii ca profesoară de limba franceză în satul natal. Dupa 5 ani de activitate pedagogică este numite în funcția de director adjunct pentru munca didactică. În 2002 a obținut gradul didactic I. Dupa mai mulți ani de activitate în 2003 este numită în funcția de șef adjunct al Direcției Generale de Învățămînt  Călărași, iar in 2009 în funcția de șefă a Direcției de Învățămînt Tineret și Sport Călărași.

        DIANA DRAGANCEA, nascută pe 18 februarie 1974, intr-o familie de intelectuali – cea a medicului Elisaveta și Petru Lipcan. În anul 1990 a absolvit cu medalie de aur Școala Medie Sipoteni fiind admisa la Facultatea de Chimie a USM. În anul 1995 după susținerea tezei de licență a fost admisă la studii prin doctorat la Institutul de Chimie al AȘM. în laboratorul Chimie Coordinativă. În anul 2009 a susținut teza de doctor în chimie. Din 2012 a activat în calitate de conferențiar universitar la Catedra Fizică și Chimie a Universității AȘM, unde șine cursurile Chimie coordinativă și Chimie supramoleculară. Din 2010 este responsabilă de relațiile internaționale ale Institutului de Chimie.

ANDREI COȚOFANĂ, născut pe 23 februarie 1984, în familia lui Petru și a Mariei Coțofană. Își face studiile gimnaziale în satul natal și în paralel Scoala Muzicală din Sipoteni. La vîrsta de 16 ani decide să participe la Concursul de muzică populară        ,, Maria Drăgan,, unde obține premiul II. În septembrie 2000 devine student al Colegiului de Muzică ,, Ștefan Neaga,, iar in 2004 – 2008 urmează studiile superioare la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice ,, Gavriil Muzicescu,,. Este angajat ca solist  al orchestrei ,, Porumbița,, din or. Ialoveni.

        ANA SUSARENCO – RAȚĂ, nascută pe 14.04.1989, a absolvit gimnaziul la Liceul Teoretic ,, Mihail Eminescu,, din satul natal urmînd mai apoi Liceul Universitar cu Profil Real la USM, specialitatea matematică și informatică iar in 2011 Academia de Studii Economice din Moldova. În anii 2011-2013 a făcut masteratul la USM, facultatea drept. Din 2012 pînă în 2016 a fost unul dintre 15 tineri din toată lumea și prima tînără din Moldova care timp de 4 ani consecutiv a oferit consiliere de domeniul educațional Secretarului General ONU, Ban Ki-moon. Oferă consultanță pe domeniul educațional organizațiilor internaționale, fondate de UNESCO în Coreea de Sud și la Paris.

DUMITRU RĂU, născut pe 30 aprilie 1997. Este un tînăr scriitor, dansator, poet, voluntar și un promotor al valorilor umane. În 2015 și-a început studiile la USM din Moldova, la Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative. A devenit ,, Oratorul anului 2016’’ al USM, mai tîrziu s-a clasat pe locul I la Concursul Național de Eseuri, dedicat lui Grigore Vieru. În anul 2017 îi apare volumul de debut în poezie și anume ,, Parfum de Dragoste’’ – un volum consistent de poeme și elogii care au produs o impresie plăcută cititorilor. În 2018 participă la concursul pentru cel mai bun slogan din numai două cuvinte : ,, Inspiră generații ‘’ fiind declarant învingător  printer cei 200 de participanți la concurs.