Istoria și așezarea geografică a localității
Satul Șipoteni de-a lungul istoriei s-a aflat in cadrul Moldovei istorice, apoi in secolul al XIX-lea și la inceputul secolului XX, ca și toate localitățile din interfluviul Pruto – Nistrean al Moldovei, sub ocupația Rusiei țariste. În 1918 grație Unirii Basarabiei cu Romînia , el a revenit în arealul său firesc, iar din 1940 pîna în anul 1991 s-a aflat cu o mica întrerupere sub stăpînirea Uniunii Sovetice. Din 27 august 1991 ziua proclamării independenței Republicii Moldova, satul se dezvoltă în cadrul celui de al doilea stat romînesc.
Sipoteni este satul de reședință al comunei cu același nume din raionul Călărași, situat pe șoseaua Chișinău – Ungheni, la 12 km de centrul raional si 58 km de la capitala Republicii Moldova, orașul Chișinău. În comună intră și cătunul Tochile și satul Podul Lung.. Este una din cele mai mari comune din Republica Moldova.
Are o populație de circa 7500 de locuitori, dintre care 99,19 la sută sunt romîni moldoveni, o,30% – ucraineni, 0,37% – ruși, restul – reprezentanți ai altor etnii. Lungimea drumurilor locale principale este de 125 km. Lungimea străzilor din comună e de 41 km, inclusiv 9,5 km de strazi asfaltate sau betonate, 7,8 km de strazi pietruite.
Drumul î-ți oferă plăcerea de a admira peisaje irepetabile. De o parte și de alta se ridică dealuri cu spinări înguste și alungite, apar văi adînci cu versanți abrupți sau pante dulci, numeroase hîrtoape, rîpe, vîlcele. Toate acestea îți creeaza impresia unor priveliști montane. Și nu e de mirare deoarece ne aflăm în partea cea mai ridicată a Înălțimii Moldovei Centrale, cunoscută cu frumosul și tainicul nume – Codri.